Er refinansiering lurt?

I visse tilfeller kan refinansiering være lurt, men det avhenger av flere faktorer. Her vil du få en oversikt over fordeler og ulemper med refinansiering.

Hva er refinansiering?

Forbruksgjeld er dyrt å ha, for den har høy effektiv rente. Små beløp blir raskt store. En løsning for å ta tilbake den økonomiske kontrollen er å refinansiere gjelden. Ved refinansiering blir gjelden betalt av pengene du låner.

Tre metoder for refinansiering

  • Alternativ 1 – Refinansiering uten sikkerhet: Det vanligste alternativet er å refinansiere uten sikkerhet. Her er renten litt høyere, og man slipper å eie bolig for å ta opp lån.
  • Alternativ 2 – Refinansiering med sikkerhet: Hvis du eier bolig, kan du redusere rentekostnadene ved å sette pant i eiendommen. Slik vil banken ha større garanti for at de får tilbake pengene de låner deg.
  • Alternativ 3 – Refinansiering av boliglånet: Har du allerede et boliglån som har økt i verdi siden du tok opp lånet, kan du undersøke muligheten for å refinansiere boliglånet. Det betyr at du frigjør kapital i boligens markedsverdi, og dette alternativet vil gi den laveste rentesatsen.

Hvorfor er det lurt med refinansiering?

I noen tilfeller kan det være smart å refinansiere. Her skal vi se på fordeler med refinansiering.

#1. Du vil få bedre oversikt

Det er enklere å holde oversikt når man har færre lån. Ved å samle flere smålån, slipper du å passe på ulike forfallsdatoer for innbetaling på lånene. Refinansieringslånet vil dekke de ulike smålånene, og slik har du bare én forfallsdato å passe på.

#2. Du kan redusere kostnadene

Refinansieringslån har ofte lavere rente enn andre forbrukslån. Ett lån vil også redusere kostnadene til gebyrer. Når du refinansierer forbruksgjeld, kan du altså redusere alle ekstrakostnader.

Du kan spare penger på å refinansiere gjelden. Rentene er ofte lavere på refinansieringslån enn andre lån uten sikkerhet.

#3. Du får mer penger til overs

Siden den effektive renten er lavere enn på forbrukslån, vil også det totale lånebeløpet bli mindre. Du kan derfor oppleve å ha mer penger til overs hver måned.

#4. Kredittscoren din blir bedre

Når du refinansierer, vil eventuelle betalingsanmerkninger slettes. Det betyr at du vil få en bedre kredittscore ved nye kredittvurderinger i fremtiden.

Lesetips: Se også artikkelen vår om refinansiering med betalingsanmerkning.

Hvorfor er det ikke lurt med refinansiering?

Det finnes også noen ulemper med refinansiering. Disse skal vi gå gjennom nedenfor.

#1. Det kan være kostbart

Refinansieringslån tas gjerne opp med det formål at man ønsker å spare penger. Slike lån vil ofte ha lavere rente enn andre forbrukslån, men refinansiering uten sikkerhet har også høy rente.

Lån med sikkerhet, som boliglån, har lavere rente. Har du mulighet til det, bør du stille med pant i bolig eller refinansiere boliglån i stedet. Slik kan du spare penger.

#2. Usikrede lån er usikkert

Det å ta opp usikrede lån medfører en usikkerhet. Banken har ingen annen garanti for å få pengene tilbake, enn renter og gebyrer. Du som låntaker har kun inntekten din. Hvis denne reduseres eller forsvinner, kan du slite med å betale på lånet. Med et lån med sikkerhet vil både banken og låntaker ha en garanti, fordi boligen er verdt et visst beløp.

#3. Lang nedbetalingstid gir høyere totalsum

Refinansieringslån har ofte lang nedbetalingstid. En enkel huskeregel er at jo lengre nedbetalingstiden er, jo større vil totalbeløpet bli. Du betaler mer i renter og gebyrer, fordi lånet strekker seg over lang tid.

Gode råd for refinansiering

  • Lag en plan for nedbetaling: Vi vil råde deg til å lage en plan for nedbetaling av lånet, slik at du kan føle deg tryggere på at du alltid har nok penger til å betale terminbeløpet før forfallsdato.
  • Skaff deg oversikt: Et budsjett kan være et lurt grep for å få oversikt over penger som går ut og inn av konto, og hvor mye penger du har til rådighet for å betale lånet hver måned.
  • Sammenlign flere lån: Sammenlign flere lån, både nedbetalingstid, renter og gebyrer, for å finne det mest lønnsomme lånet.
I noen tilfeller kan det være lurt å refinansiere. Har du betalingsanmerkninger, kan disse slettes ved refinansiering.

Oppsummering

  1. Refinansiering av gjeld betyr å samle flere smålån i ett. Det kan være lurt om du har forbrukslån, kredittgjeld, betalingsanmerkninger og/eller inkassokrav, fordi refinansieringslån har lavere rente enn andre forbrukslån.
  2. Det er viktig å være klar over at refinansiering kan medføre høyere kostnader, og særlig om du går for lang nedbetalingstid. Lån uten sikkerhet innebærer alltid en risiko, både for banken og deg som långiver.
  3. Du bør alltid lage et budsjett og en konkret nedbetalingsplan før inngåelse av nye låneavtaler. Slik kan du lettere holde oversikt og sette av penger til betjening av lånet.