Det er ofte en god løsning å lese tester på nett når man leter etter produkter og tjenester. Imidlertid er det en del ting du bør være klar over før du søker etter «best i test for forbrukslån».
Finnes mange tester av forbrukslån
Det finnes mange nettsider som presenterer ulike tester av forbrukslån, og som påstår at enten det ene eller andre lånet er å anbefale. Likevel kan det være vanskelig å vite om man kan stole fullt ut på det som opplyses, og om undersøkelsen er tilstrekkelig omfattende og objektivt utført.
Det er dessuten slik at forbrukslån tildeles individuelt. Det tilsier at du bør gjøre din egen test. Her viser vi deg hvordan.
Hvordan hjelper testene av forbrukslån deg
Til tross for kredibiliteten til flere av testene, så kan det likevel ha noen fordeler ved å se gjennom dem.
De kan gi deg en kjapp oversikt over fordelene og ulempene til de ulike bankene.
På den måten kan du velge ut banker og finansinstitusjoner innenfor den nisjen du er på jakt etter. Det kan være et første skritt på din egen undersøkelse.
Deretter kan du gjøre din egen test med trinnene vi har listet nedenfor.
Du bør sjekke dette ved test av forbrukslån
Når du vurderer forbrukslån er det enkelte forhold som det er viktig for deg å vurdere. Det inkluderer:
- Effektiv og nominell rente
- Lånekalkulator
- Lånebeløp
- Nedbetalingstid
- Gebyrer
#1. Effektiv og nominell rente
Renten kan variere mye, og kan potensielt utgjøre en stor forskjell for totalkostnaden av lånet ditt.
Det lønner seg å velge det lånet som har lavest rente. Da må du følge med på den effektive renten. Den inkluderer alle kostnader ved lånet, som etableringsgebyr og termingebyrer. Dermed viser den den reelle kostnaden.
#2. Lånekalkulator
Mange lånetilbydere har en lånekalkulator på sidene sine. Det er en fordel, fordi du da raskt og enkelt kan se hva et lån vil koste deg, både i måneden og kostnaden for hele lånet.
Det er også nyttig for å sammenligne hvordan de ulike tilbyderne kommer ut kostnadsmessig.
#3. Lånebeløp
Du vet selv hvor mye du har behov for å låne, i forhold til hvilke kostnader du ønsker å dekke. Det er imidlertid viktig å være nøye med å vurdere hvor mye man har råd til å låne.
En ting er hva du har behov for å kjøpe akkurat nå, en annen ting er hva du klarer av lånekostnader i de månedene fremover som lånet løper. Månedskostnaden bestemmes av rentenivået, lånebeløpet og nedbetalingstiden.
Dersom du velger en lengre nedbetalingstid vil du kunne få lavere månedsbeløp. Samtidig vil renten løpe lenger, slik at totalkostnaden blir høyere.
Sett opp et budsjett med dine inntekter og utgifter. Det gir deg god oversikt, og du kan lettere planlegge hvor mye du har råd til å låne.
#4. Nedbetalingstid
Du bestemmer i utgangspunktet selv hvor lang nedbetalingstid du vil ha. Imidlertid finnes det regler som gir noen begrensninger på hvor lenge du kan ha et forbrukslån.
Dersom du søker om forbrukslån for å refinansiere eksisterende gjeld, kan man som regel søke om ekstra lang nedbetalingstid.
#4. Gebyrer
Du bør sjekke om det er mange gebyrer knyttet til etableringen og nedbetalingen av forbrukslånet i den enkelte bank.
Dette inkluderes også i den effektive renten. Dermed får du med totalkostnadene når du sammenligner den.
Forbrukslån er ulike for ulike kunder
Den grunnleggende årsaken til at du bør gjøre dine egne undersøkelser er at banker og finansinstitusjoner er pålagt å behandle alle lånesøknader individuelt.
Utlånsforskriften regulerer i Norge hvordan banker skal vurdere lånekunder, og hvor mye de har lov til å låne ut. Blant annet er de pliktige å sjekke hvor mye en kunde allerede har i gjeld, før de tilbyr et lån. Du kan lese mer om utlånsforskriften på Regjeringens nettsider.
Gjeldsregisteret har oversikt over all forbruksgjeld og kredittkortgjeld til nordmenn. Du kan også selv sjekke hvor mye gjeld du har ved å gå inn på deres nettsider.
Det betyr at bankene undersøker bakgrunnen til hver enkelt kunde, før de eventuelt tilbyr et lån. Dermed er det ikke sikkert at du som kunde i en bank får det samme lånetilbudet som en annen kunde som søker om akkurat det samme lånebeløpet i den samme banken.
Når bankene sjekker hver enkelt kunde vurderer de ulike faktorer som alder, lønn og eksisterende gjeld. De innhenter også kundens kredittscore fra et kredittratingbyrå.
Gjør din egen test raskt og enkelt
Når du skal finne det lånet som er best for deg kan du utføre testen med utgangspunkt i en sammenligningsside som vår egen.
På forsiden finner du en rekke banker og lånemeglere som tilbyr forbrukslån. På den måten kan du raskt sende den samme søknaden til mange banker samtidig. Det er viktig at du da fører opp samme beløp og samme nedbetalingsperiode til alle bankene. Du kan også se vår side om beste forbrukslån ved å klikke her.
Det er helt gratis og uforpliktende å sende lånesøknader. Det gjelder både når du sender søknad direkte til bankene selv, og dersom du benytter lånemeglere.
Fordelen med lånemeglere er at de sender søknaden din videre til mange banker. Imidlertid sender de kun til de bankene de har avtale med. Det betyr at du i tillegg bør sende søknaden din til eventuelle andre banker i tillegg.
Finn det som er best for deg
Når du så får svar tilbake fra bankene kan du lett sammenligne hva de tilbyr deg.
Da må du se på den effektive renten! Det er den som viser alle de faktiske kostnadene, og som dermed viser den faktiske forskjellen på lånetilbudene.
Når du gjør det, blir det enkelt å velge det mest passende lånetilbudet.
Dermed har du utført din egen forbrukertest for forbrukslån – og funnet det som passer aller best til nettopp deg og ditt behov!
Oppsummering
- Vær kritisk til tester – Mange nettsider rangerer forbrukslån, men det kan være vanskelig å vurdere om testene er objektive.
- Sjekk viktige faktorer – Vurder effektiv rente, lånekalkulator, lånebeløp, nedbetalingstid og gebyrer før du bestemmer deg.
- Forbrukslån er individuelt tilpasset – Banker vurderer hver kunde individuelt basert på inntekt, gjeld og kredittscore.
- Sammenlign flere tilbud – Send søknader til flere banker for å få et skreddersydd lånetilbud, og sammenlign effektiv rente.
- Lånemeglere kan hjelpe – Meglere sender søknaden til flere banker, men vurder også direkte søknader for å få flere alternativer.