Du kan spare penger på å bytte bank. Her får du en innføring i hvordan du bytter bank, og hva du bør tenke på i prosessen.
Er det krevende å bytte bank?
Kanskje henger det igjen fra gammelt av, denne lojaliteten til banken. Mange sverger til den samme banken gjennom flere tiår, uten å noen gang undersøke om det finnes bedre og mer lønnsomme avtaler på markedet.
Når det gjelder forsikringer, mobilabonnement og strømavtaler, er vi mer kritiske, og gjør ofte et grundigere arbeid i å finne den beste løsningen.
Mange tror at det å bytte bank er en krevende prosess. Det var det i større grad før, da både lønnsslipper og selvangivelse måtte sendes med søknaden. I dag, hvor alt skjer elektronisk, krever et bankbytte svært lite av oss. Selve søknaden tar kun et par minutter, og avtalen vil sendes deg for elektronisk signering. Det hele er derfor en svært enkel prosess.
Hvis du tenker på å bytte bank, er det ingenting å grue seg for. Og skulle det vise seg at den nye banken ikke står til forventningene, så kan du bytte bank igjen. For det finnes ingen grenser for hvor ofte du bytter.
Hvordan bytte bank?
Det å bytte bank er enkelt. Her får du en generell beskrivelse av hvordan det gjøres, og hva du bør tenke på. Vær bevisst på at den enkelte bank kan ha andre prosedyrer enn det som er beskrevet her.
- Gå til bankens nettsider.
- Logg inn med BankID-appen.
- Gå til «Bli kunde» eller lignende. Fyll inn nødvendig informasjon.
- Fyll ut et skjema for bankbytte. Her gir du din nye bank autorisasjon til å avslutte dine gamle bankkontoer. Banken vil selv innhente informasjon de trenger om deg og lånene dine.
- Du vil motta avtalen digitalt til signering. Dette gjelder også for eventuelle medlåntakere.
- Videre vil alle lån, konto og debet- og kredittkort overføres fra den gamle til den nye banken din. Vær bevisst på at du får nytt kontonummer og nye kortnummer på bankkortene dine. Det er ikke mulig å beholde de gamle numrene.
- Overføring av lån skjer automatisk når du fyller ut skjema for bankbytte. Du kan også søke om lån, uten å gå for tilbudet. Det er ikke bindende å søke om lån. Du kan søke hos flere banker samtidig.
- Husk å endre kontonummeret i Vipps. Det er enkelt, og slik kan du fortsette å bruke appen som før. Si også ifra til arbeidsgiver, slik at du får utbetalt lønn til riktig konto.
- Når du skifter bank, vil eFaktura-avtaler automatisk overføres. AvtaleGiro-avtaler vil ikke følge deg over i en ny bank, og derfor må disse legges inn på nytt.
Bør jeg bytte bank?
Det kan være vanskelig å vite om man tar det riktige valget. For noen vil det være svært lønnsomt, men for andre vil det føles tryggere å fortsatt holde på det gamle kundeforholdet.
Likevel vil det aldri skade og undersøke andre bankers vilkår og tjenester. Hvilke tjenester som tilbys, vil variere. Noen banker har alle mulige tjenester, som både innskudd, sparing, forsikringer, lån og pensjon, mens andre kun tilbyr noen av disse.
Og du? Finner du et bedre tilbud enn det du allerede har, kan du ta med dette tilbake til banken din for å forhandle.
Det finnes flere grunner til at det kan lønne seg å bytte bank. Kanskje ønsker du bedre rentevilkår, færre gebyrer eller et mer tilgjengelig kundeservicetilbud? Uansett hva som er årsaken, kan det være penger å spare på å bytte bank.
Her får du en oversikt over hva du bør ta stilling til i en vurdering om bankbytte.
Finn ut hva som er viktig for deg
Det første du bør gjøre, er å finne ut hvilke faktorer som er viktige for deg når du skal bytte bank. Hvorfor ønsker du å bytte bank? Dette spørsmålet kan hjelpe deg på vei.
#1. Rentesatser
Renteøkninger har preget de siste årene, og fortsatt peker pilen oppover. For mange har boliglånet og andre faste kostnader blitt krevende å betjene.
Renten øker i takt med at prisene ellers i samfunnet stiger. Styringsrenten kan justeres opptil åtte ganger i året, og da som regel med 0,25 prosentpoeng. På ett år kan renten altså øke med hele 1%.
Selv om de fleste banker setter opp renten når styringsrenten går opp, betyr ikke det at renten de tilbyr sine kunder, er helt lik for alle. Rentesatsen settes individuelt, og er avhengig av flere faktorer, som inntekt, gjeld og betalingshistorikk.
Et boliglån er ofte på flere millioner kroner, og en rentereduksjon på eksempelvis 0,2 prosentpoeng kan utgjøre en betydelig sum i året. Du kan derfor spare penger på å bytte bank.
#2. Gebyrer og andre vilkår
Med lån kommer gjerne gebyrer og andre vilkår, og disse vil variere fra bank til bank. Kanskje har du et lån med mange gebyrer? Da kan det være at det finnes mer lønnsomme tilbud på markedet.
Gebyrene på lån bakes inn i den effektive renten. Her er også den nominelle rentesatsen inkludert. Det er derfor den effektive renten som forteller deg hva lånet vil koste deg.
#3. Etableringsgebyr
De fleste lån har etableringsgebyr. Dette er et engangsgebyr som skal dekke bankens administrasjonskostnader for å opprette lånet. Hvor mye etableringsgebyret koster, varierer fra bank til bank og lån til lån. Ofte kan et etableringsgebyr på boliglån ligge på 1500-4000 kroner. For eksempel tar DNB 2190 kroner i etableringsgebyr.
Det finnes banker som ikke har etableringsgebyr på sine lån, blant andre Sbanken. Selv om banken oppgir et fastsatt beløp for etableringsgebyret, kan du forsøke å forhandle om det.
#4. Termingebyr
Termingebyr er et månedlig gebyr man betaler sammen med renter og avdrag, og på samme måte som etableringsgebyret, skal dette dekke bankens administrasjonskostnader.
På boliglån vil termingebyret utgjøre 50-100 kroner i måneden. Hvis du har et boliglån med nedbetalingstid på 30 år, vil 100 kroner i måneden utgjøre 36000 kroner totalt i termingebyr.
Ved å bytte til et lån med lavere termingebyr, kan du derfor redusere denne kostnaden betraktelig. Det er også mulig å forhandle om prisen på termingebyret.
#5. Andre gebyrer
I tillegg kommer andre gebyrer, som årsgebyr, purregebyr og behandlingsgebyrer. Noen banker har disse, mens andre ikke.
#6. Kundeservice
For mange er det viktig at man har et godt forhold til kundeveilederen i banken. Om man står i en økonomisk krevende situasjon, vil det kunne gi en ekstra trygghet å kunne snakke med en kompetent og forståelsesfull rådgiver.
For andre betyr det mer at kundeservice er åpent store deler av dagen, eller at man kan chatte med en kundeveileder via internett. Åpningstidene og hvordan du kontakter kundeservice, kan du enkelt finne på bankens nettsider.
#7. Renter på innskudd/sparing
Når renten øker, vil det gi mer avkastning på eventuelle innskudd. Har du mer innskudd enn gjeld, noe som dessverre gjelder fåtallet av oss, kan det være gunstig med en renteøkning. Undersøk rentene hos banken din og andre banker, og sammenlign.
#8. Omdømme
Er det viktig for deg at banken har et godt omdømme? Dette kan du undersøke ved et raskt googlesøk. Les deg opp på andres erfaringer.
Sammenlign ulike banker
Det er sjelden smart og skyndte seg når man skal undersøke markedet og finne banken som passer oss best. Det finnes mange banker å velge i, og du bør derfor ta deg god tid for å sette deg inn i vilkårene hos den enkelte bank.
I trinn 1 fant du ut hvilke faktorer som var viktige for deg. Hvis du kom frem til at du vil bytte bank på grunn av kundeservice og tilgjengelighet, kan du sammenligne ulike banker med tanke på dette.
Har du et boliglån, vil rentevilkårene være av stor betydning for hvilken bank du bør velge. Sammenlign rentene hos flere banker før du bestemmer deg.
For å gjøre prosessen med sammenligning enklere, kan du bruke en sammenligningstjeneste på nett. Du kan også lese om de ulike bankene på deres hjemmesider eller ta kontakt med en kundebehandler i banken.
Lesetips: Sammelign renter på forbrukslån her: forbrukslån.no/sammenlign-forbrukslån/
Oppsummering
- Det å bytte bank er enkelt og tar ikke lang tid. Med dagens teknologi skjer hele prosessen digitalt, og den nye banken vil foreta mye av overføringen fra din gamle bank.
- For å bytte bank, besøker du bankens nettside, logger inn med BankID og besøker siden som heter «Bli kunde» eller lignende. Du kan også søke om lån og innhente tilbud hos flere banker samtidig.
- Før du bytter bank, bør du vurdere hvilke vilkår og tjenester som er viktige for deg. Ønsker du å samle alle tjenester i en bank, bør dette veie tungt. Eier du bolig og har et boliglån, bør du undersøke renter og andre vilkår på lånet. Her kan det være penger å spare.
- Det vil alltid lønne seg å sammenligne flere banker. Bruk god tid og undersøk faktorene som betyr mye for deg. Bruk gjerne en sammenligningstjeneste på nett. Slik kan du lettere finne den banken som møter dine behov på best mulig måte. Husk at du også kan ta med nye tilbud tilbake til ditt eksisterende kundeforhold for å forhandle.