Lån til tomt 

Har du funnet drømmetomten, eller har du fått tegnet drømmehuset, men mangler kapital til å få drømmen til å gå i oppfyllelse? Her får du alt du trenger å vite om lån til tomt.

Ulike alternativer til lån til tomt

Kanskje ønsker du å bygge i byen eller på landet? Prisene vil variere ut fra markedsprisene, hvor i landet tomten befinner seg, størrelsen på den og hvilke omgivelser den ligger i.

Det finnes flere ulike lån som kan gi deg penger til tomtekjøp. Her får du en oversikt.

Alternativ 1: Refinansiere boliglånet

Har du boliglån, og vet at boligen din har økt i verdi siden du kjøpte den? Da kan det være en mulighet å refinansiere boliglånet. Fordelen med dette alternativet er at boliglånet har lav rente sett i forhold til andre lån, som for eksempel forbrukslån eller andre refinansieringslån.

For at du skal kunne få innvilget en utvidelse av boliglånet, må du ha tilstrekkelig med inntekt og egenkapital. Husk at belåningsgraden på boliglån er opptil 85%. Det vil si at du må ha minst 15% egenkapital.

Tips: Se artikkelen vår om refinansiering med sikkerhet i bolig eller lån med sikkerhet i eiendom.

Du kan ta opp et forbrukslån for å finansiere drømmetomten. Fordelen er at pengene kan brukes til det du vil. Ulempen er høy effektiv rente.

Alternativ 2: Byggelån

Et annet alternativ er å ta opp et byggelån. Dette lønner seg for deg som skal kjøpe tomt, bygge hus, og som kanskje ikke har helt oversikt over hvor mye det vil koste deg til sammen. Med et slikt lån vil alle kostnader underveis dekkes. Etter at boligen er ferdigstilt, blir byggelånet gjort om til boliglån.

Vær bevisst på at renten på byggelån er høyere enn på boliglån, og at du må stille med pant i bolig. Å få innvilget et byggelån forutsetter derfor at du eier en bolig.

Gode tips før du tar opp lån til tomt

Det er flere hensyn du bør ta, før du går til det steget og tar opp et tomtelån. Her får du noen gode tips på veien:

#1. Sett opp et budsjett

Vi råder deg til å sette opp et budsjett. Slik kan du lettere få oversikt over hvor mye penger du har til rådighet hver måned. Se nøye på inntekter, utgifter og gjeld. Da vet du hvor mye du har råd til låne til tomtekjøpet.

#2. Sammenlign flere tilbud

Vilkår på ulike lån varierer. Ta en nøye vurdering på hvilket lån som passer for deg. Du bør undersøke både renter, gebyrer, nedbetalingstid og andre vilkår fra ulike låneaktører før du skriver under avtalen.

#3. Sett av egenkapital

Dess mer egenkapital du har, dess mindre penger trenger du låne. Med en betydelig sum egenkapital vil du få bedre vilkår på lånet.

#4. Ikke lån mer penger enn nødvendig

Å låne penger koster. Derfor bør du ikke låne mer penger enn nødvendig. Ta en nøye vurdering på hvor mye tomten vil koste deg. Husk at du må medregne kostnader til etablering av vann og avløp, strømtilknytning, TV- og internettilknytning og annet grunnarbeid.

#5. Lag en tilbakebetalingsplan

Ta utgangspunkt i budsjettet, og ut fra hvor mye penger du har til rådighet hver måned, bør du lage deg en konkret tilbakebetalingsplan. Det vil gjøre det lettere for deg å overholde terminfristene og samtidig sette av penger til betjening av lånet.

Oppsummering

  1. Ønsker du å kjøpe tomt, finnes det flere alternativer for lån. Du kan refinansiere boliglånet, ta opp et forbrukslån eller et byggelån.
  2. Fordelen med å refinansiere boliglånet er lavere rente, men det fordrer at du allerede eier en bolig. Et forbrukslån kan brukes til det du vil, men her er renten høyere. Et byggelån kan dekke alle kostnader underveis i bygging av bolig.
  3. Før du bestemmer deg for hvilket lån du skal gå for, bør du sammenligne flere tilbud, og undersøke både renter, gebyrer og nedbetalingstid. Du bør også lage deg en konkret nedbetalingsplan og sette av egenkapital til lån til tomt.