Lån til nytt bad

Trenger du penger til nytt bad? Her får du en oversikt over mulighetene du har. Vi vil gi deg fordeler og ulemper med de ulike lånene, og gode råd når du skal ta opp lån til nytt bad.

Lån til nytt bad

I Norge pusser vi opp for 80 milliarder årlig, melder NTB. Hvor mye det vil koste deg, avhenger både av størrelsen på badet, materialvalg og valg av innredning. Med et lite bad med billige materialer og innredning, kan du slippe unna med i underkant av 200 000 kroner. Et større bad vil koste deg opp mot 350 000 kroner.

På grunn av at det er så kostbart, vil de fleste av oss ha behov for å ta opp et lån for å ha råd til å pusse opp badet. Her har du flere muligheter, deriblant forbrukslån, refinansiering av boliglånet og refinansieringslån.

Alternativ 1: Forbrukslån

Det første alternativet for lån til nytt bad er et forbrukslån. Dette er et lån uten sikkerhet, noe som innebærer at du ikke trenger å sette pant i bolig eller stille med en medlåntaker eller kausjonist for å få lån. Siden banken ikke har en slik sikkerhet, vil den effektive renten bli høyere.

Med et forbrukslån kan du ofte låne opptil 600 000 kroner over fem år.

Fordeler med forbrukslån

  • Enkelt å få: Forbrukslån er ofte enkelt å få, så lenge du ikke har betalingsanmerkninger.
  • Frihet: Pengene kan brukes på det du vil.

Ulemper med forbrukslån

  • Høy effektiv rente: Den effektive renten kan være svært høy sett i forhold til andre lånealternativer.
  • Dårligere kredittscore: Mye gjeld kan gi deg dårligere kredittscore, som igjen vil påvirke muligheten for nye lån.
Det finnes flere alternativer om du skal ta opp lån til nytt bad. En løsning er å ta opp et forbrukslån. Pengene du låner, kan da brukes på akkurat det du vil.

Alternativ 2: Refinansiere boliglån

Dette alternativet fordrer at du har et boliglån. Etter hvert som du har betalt ned avdrag på dette lånet, kan du søke om refinansiering av boliglånet.

Du vil få et lån tilsvarende markedsverdien på huset, og du kan slik få penger til et nytt bad. Rentene på slike lån er ofte lavere enn på lån uten sikkerhet, siden du stiller med pant i boligen.

Fordeler med refinansiering av boliglån

  • Lavere rente: Hvis rentene har sunket siden du tok opp boliglånet, kan refinansiering gi deg lavere månedlige utbetalinger.
  • Sammenføye gjeld: Du kan kombinere boliglånet med annen gjeld når du refinansierer. Dette kan gjøre at du frigjør mer kapital til nytt bad.

Ulemper med refinansiering av boliglån

  • Du må eie bolig: For å få refinansiere boliglånet, må du eie bolig.
  • Du må stille med pant i bolig: Det er vanlig å sette pant i boligen, noe som betyr at banken kan tvangsselge boligen din om du ikke betjener lånet.

Alternativ 3: Refinansieringslån

Hvis du har mye gjeld, kan det være et alternativ å ta opp et refinansieringslån. Ved å refinansiere, samler du flere smålån i ett lån. Når denne gjelden dekkes av refinansieringslånet, kan du få mer penger til overs hver måned. Da kan du frigjøre penger til nytt bad.

Fordeler med refinansieringslån:

  • God oversikt: Med et slikt lån kan du få bedre oversikt over gjelden din, siden du bare har én forfallsdato og en långiver å forholde deg til.
  • Lavere rente: Et refinansieringslån vil ha lavere effektiv rente enn andre lån uten sikkerhet. For eksempel tilbyr Ikano Bank en effektiv rente på 8,56% på et lån på 300 000 kroner.

Ulemper med refinansieringslån

  • Pengene er øremerket: Pengene kan kun brukes til å dekke gjeld.
  • Lang løpetid: Refinansieringslån har lengre løpetid enn forbrukslån. Den totale lånekostnaden kan derfor bli større.

Gode råd når du skal ta opp lån til nytt bad

#1 Sammenlign flere lån

For at du skal føle deg trygg på at du velger det beste lånet for deg og din økonomi, bør du sammenligne flere lån. Undersøk rentesatser, gebyrer, total kostnad og nedbetalingstid. Du kan også bruke en lånemegler, som vil innhente tilbud fra flere långivere.

#2 Lag et budsjett

Vi anbefaler å lage et budsjett for å få bedre kontroll over økonomien din. Når alle faste utgifter er lagt inn, vet du hvor mye du har til overs til andre utgifter og sparing. Det kan gjøre det lettere å sette av penger til betjening av lånet til det nye badet.

#3 Lag en realistisk nedbetalingsplan

Nedbetalingsplanen bør passe din økonomi. Det kan være fristende å betale ned lånet så raskt som mulig, men det vil ikke lønne seg om du ikke greier å betale lånet etter planen. Et slikt avtalebrudd kan føre til at du må betale lånet i sin helhet, inkassokrav, betalingsanmerkninger og i verste fall tvangssalg av boligen din.

Tips: Les også vår artikkel om oppussingslån her: forbrukslån.no/lån-til-oppussing/

Eier du bolig, kan du undersøke om du kan refinansiere boliglånet. Det gir ofte lavere rente enn forbrukslån og andre refinansieringslån. Dette fordrer selvsagt at du eier bolig.

Oppsummering

  1. Om du skal ta opp lån til nytt bad, har du flere alternativer. Med et forbrukslån kan du bruke pengene på det du selv vil. Vær bevisst på at den effektive renten kan være høy.
  2. Eier du bolig, kan du vurdere å refinansiere boliglånet. Dette er det absolutt rimeligste alternativet for å frigjøre kapital til nytt bad, fordi boliglån har den laveste renten.
  3. Et refinansieringslån kan være en smart løsning om du har mye gjeld. Disse pengene er øremerket betaling av gjeld.
  4. Sammenlign gjerne flere lånetilbud før du bestemmer deg.