Båtlån uten egenkapital? Dersom du ønsker å kjøpe båt, men ikke har tilstrekkelig med penger, er det fullt mulig å søke om lån for å finansiere kjøpet. Her viser vi deg hvordan du enklest kan gå frem, enten du søker om lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet.
To ulike former for båtlån
Når man har behov for å finansiere et båtkjøp, er det to vanlige måter å gjøre det på. Det er enten
- Båtlån med sikkerhet
- Båtlån uten sikkerhet
Begge formene har noen fordeler og ulemper, som vi vil gå gjennom her.
Båtlån med sikkerhet
Du kan velge å ta opp et lån med sikkerhet i båten du kjøper. Det fordrer selvfølgelig at banken du låner penger fra godkjenner båten som sikkerhet.
For at du i det hele tatt skal kunne stille båten som sikkerhet for et lån, må den være registrert i Skipsregisteret (NOR). Det er et rettsvernsregister, og det eneste i slike registeret for båter i Norge. Når du har registrert båten din der, plikter du å oppdatere registeret om eventuelle endringer.
Det gir deg noen fordeler å være registrert i NOR. Det er særlig knyttet til eventuelt videre salg av båten, siden eierskapet er godkjent gjennom registeret. Det gjør det også enkelt for kjøperen å sjekke med registeret om det finnes heftelser på båten. Du kan lese mer om Skipsregisteret på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
Noen synes det er unødvendig å registrere båten sin i NOR, og velger å droppe det. Dersom båten ikke er lengre enn 15 meter er du ikke pliktig til å registrere den der.
Båtlån uten sikkerhet
Mange banker tilbyr båtlån uten sikkerhet. Da krever de heller ikke at båten er registrert i Skipsregisteret. Det er fordi båten uansett ikke stilles som sikkerhet.
Slike lån har vanligvis noe høyere rente enn båtlån med sikkerhet, fordi banken anser at de tar en noe høyere risiko.
Til gjengjeld er det raskt og enkelt å søke om slike lån. Dersom de blir innvilget kan man motta pengene innen kort tid. På den måten er slike lån til god hjelp, dersom man ser en båt til salg som man ønsker å slå hurtig til på.
En av bankene som tilbyr slike båtlån er Bank Norwegian. Det kan du lese mer om på deres nettsider.
Enkelte andre banker krever at fritidsbåter over 7 meter også registreres i Skipsregisteret for at det skal kunne søkes om båtlån uten sikkerhet. Det er fordi selv om lånet i utgangspunktet er uten sikkerhet, så vil en slik registrering gi banken mulighet til å ta sikkerhet i båten i fremtiden, dersom låntakeren ikke betaler gjelden sin. Dette er et krav du derfor må sjekke med hver enkelt bank.
Krav for å søke om båtlån
Det stilles noen krav til kunder som ønsker å søke om båtlån. Kravene varierer noe fra bank til bank, men generelt gjelder følgende krav:
- Aldersgrense, hos mange må du ha fylt 20 år
- Du må være norsk statsborger
- Du må ha fast inntekt
- Du må ikke ha noen aktive inkassosaker
I tillegg kommer at bankene er pålagt å behandle søknader individuelt. Det vil si at bankene blant annet sjekker kredittscoren til hver enkelt lånsøker. Det er derfor en fordel å ha best mulig kredittscore. Dersom du på forhånd sjekker din egen kredittscore kan du eventuelt ta noen grep for å bedre den, hvis den er litt lav.
Høyere kredittscore gir større sannsynlighet for å få innvilget et båtlån. I tillegg gir høy kredittscore mulighet til å få bedre rentebetingelser enn om du har lav kredittscore.
Du kan selv sjekke din kredittscore gratis hos kredittratingbyråer som f.eks. Bisnode.
Hvorfor ta opp båtlån
Å eie sin egen båt gir mulighet til å nyte både ferier og andre dager på sjøen, så mye man selv vil. Det er noe mange ønsker seg, og derfor synes det er verdt å ta opp et lån for å gjennomføre.
Å ta opp et båtlån gjelder dessuten ikke bare til fritidsbåter. Det kan også være lån til en yrkesbåt, som et fiskefartøy. Da kan det være en god investering, som gir grunnlag for en inntekt i lang tid fremover.
Mange som ønsker å investere i en slik yrkesbåt kan bli hindret av kravet til egenkapital ved kjøp av fiskebåt. Da kan et båtlån uten sikkerhet være til hjelp.
Les også: Caravanlån – lån til campingvogn og bobil
Les dette før du tar opp lån til båt
Planlegger du å kjøpe bruktbåt av en privatperson, er det flere ting du bør ha tenkt nøye gjennom og undersøkt før du gjennomfører handelen. Her får du sjekklisten:
#1. Vurder hvilken båttype du foretrekker
Det første du bør gjøre, er å tenke gjennom hvilken båttype du ønsker å ha. Foretrekker du en liten åpen båt for korte dagsturer, eller en større båt med overnattingsmuligheter? Er du på jakt etter skjærgårdsjeep, cabincruiser, tresjekte, jolle eller seilbåt? Hvor mange hk ønsker du båtmotoren skal ha? Hvor mange personer skal båten kunne ta?
Du bør også skaffe deg oversikt over hva det koster med båtplass, og planlegge hvor du skal lagre båten om vinteren.
#2. Undersøk priser
Når du har funnet din ideelle båttype, kan du f.eks. sjekke prisnivået for denne typen bruktbåt på Finn.no. Her finner du landsoversikt over utallige bruktbåter til salgs i ulike kategorier, og du kan enkelt avgrense søket til å gjelde kun for ditt distrikt.
#3. Dra på visning
Har du funnet den perfekte båten som er for salg med hensyn til pris og bruksområde, er det på tide å dra på visning. Kjøp aldri en båt usett, og ta gjerne med deg en båtkyndig person på visningen.
Undersøk om båten har synlige skader innvendig eller utvendig, og sjekk om motoren fungerer som den skal. Ligger båten på vann, vil det beste være å be om en prøvetur.
Hvis båten ligger på land, bør du se etter om båten har skader på skroget. Du bør også spør selger om båten tidligere har vært utsatt for skade, og be om dokumentasjon på båtens servicehistorikk.
#4. Er båten CE-merket?
Alle fritidsbåter som er produsert etter 1998 skal ha CE-merking, dersom båten er mellom 2,5 meter og 24 meter lang. CE-merking betyr at båten er produsert i henhold til EU-regelverket, og av sikkerhetsmessige årsaker er det forbudt å ta i bruk en båt som ikke er CE-merket.
#5. Sjekk Småbåtsregisteret
Dersom du mistenker at bruktbåten du vil kjøpe er tyvegods, kan du gå inn og sjekke dette på nettsiden til Småbåtregisteret. Her finner du en liste over båter som er meldt savnet, og oversikten gjelder for hele landet.
#6. Sjekk om det er heftelser på båten
Gå inn på nettsidene til Sjøfartsdirektoratet for å undersøke om det er heftelser på båten.
#7. Skriv alltid kontrakt
Du bør alltid skrive kontrakt dersom du skal kjøpe bruktbåt av en privatperson. Kontrakten er et bevis på at handelen har funnet sted, og du stiller sterkere dersom du skulle oppdage feil eller mangler på båten i ettertid. Du har 2 års reklamasjonsrett på kjøp av bruktbåt av en privatperson.
Bruk gjerne Forbrukerrådets kontrakt ved kjøp og salg av bruktbåt mellom privatpersoner.
#8. Ikke glem at båten må forsikres
For å ta opp båtlån med sikkerhet vil banken kreve at du forsikrer fartøyet. Dersom båten koster over kr. 100.000,- anbefales det å tegne båtforsikring. Det er også vanlig praksis at forsikringsselskapet tilbyr deg rabatter dersom du ID-merker båten. Bestått båtførerprøve kan også føre til en lavere forsikringspremium hos noen.
Banken vil kreve at du kjøper kaskoforsikring for fartøyet, og at det registreres i tilhørende skipsregister.
Årsaken til at banken krever kjøp av forsikring er enkel. Skulle båten gå tapt, vil også bankens pantesikkerhet bortfalle.
Oppsummering
Dersom du ønsker å ta opp et båtlån, bør du først og fremst gjøre en nøye vurdering av om du ønsker å ta opp lån med sikkerhet eller uten sikkerhet. Hvis du velger å søke om lån med sikkerhet må du registrere båten i Skipsregisteret.
Dersom du velger å søke om lån uten sikkerhet vil det kunne gjøres enklere, men du må være forberedt på en litt høyere rentekostnad.
Før de behandler en søknad om båtlån, krever de fleste banker at:
- Du har en fast inntekt
- Er norsk statsborger
- Ikke har åpne inkassosaker
Dersom du innfrir disse kravene kan det relativt raskt være mulig å dra ut på havet i egen båt.