Lån til hund

Hunden er et fullkomment familiemedlem. Men det å ha hund koster penger. I denne artikkelen presenterer vi flere lånemuligheter, og gode råd til hva du bør tenke på når du skal ta opp lån til hund.

Tre måter å ta opp lån til hund

Skal du ta opp lån til hund, kan du gjøre dette på flere måter. Forbrukslån, kredittkort og refinansiering av boliglånet er tre gode alternativer.

#1. Hundelån med forbrukslån

Et forbrukslån er et lån som er lett tilgjengelig, fordi du ikke trenger å stille med sikkerhet. Slike lån har høyere rentesatser enn lån med sikkerhet, nettopp fordi banken ikke har samme garanti for at de vil få tilbake pengene de låner deg.

Det foreligger en grense for hvor mye penger du kan låne med forbrukslån. Noen banker tilbyr opptil 500 000 kroner. Nedbetalingstiden som tilbys, er på maksimalt fem år. Hos noen långivere kan nedbetalingstiden være noen måneder.

Du kan ikke ha betalingsanmerkninger for å få forbrukslån. Pengene du låner, kan brukes på det du selv vil. Derfor er dette et gunstig alternativ om du skal ta opp lån til hund.

#2. Kredittkort

Har du ledig kreditt på kredittkortet, kan det være et lønnsomt alternativ å bruke dette til å kjøpe hund. Kredittkort kommer med en rentefri betalingsperiode på 30-45 dager. Kan du innfri kravet i sin helhet før denne perioden er over, vil du slippe unna kostnader til renter og gebyrer.

#3. Refinansiering av boliglånet

Hvis du har et boliglån, kan du undersøke muligheten for refinansiering. Dette fordrer at boligens verdi har økt, og at du har betalt ned en viss andel på lånet. Ved å refinansiere, frigjør du kapital, som igjen kan brukes på å kjøpe hund. Refinansiering av boliglån vil gi bedre rentevilkår enn forbrukslån.

For å finansiere hunden, kan du ta opp et forbrukslån. Pengene kan brukes på akkurat det du vil, og du trenger ikke å eie bolig for å få lån. Merk deg at slike lån uten sikkerhet har høye rentesatser.

Gode tips til deg som skal ta opp lån til hund

  • Sett opp et budsjett: Før du anskaffer deg en hund, bør du sette opp et budsjett for å være sikker på at du har nok penger. Slik vet du hvor mye du har til hundeholdet hver måned.
  • Ha en buffer: Blir hunden din syk, kan dyrlegeutgiftene bli på flere tusen kroner. Vi anbefaler deg at du har en buffer, slik at du har nok penger til å betjene slike uforutsette utgifter.
  • Sammenlign flere tilbud: Før du bestemmer deg for hvilket lån du skal gå for, bør du sammenligne flere lånetilbud. Vilkår på lån vil variere mye. Ved å sammenligne flere lån, kan du finne det beste lånet for deg.
  • Lag en nedbetalingsplan, og følg den: For at du skal unngå å bryte låneavtalen, er det viktig at nedbetalingsplanen er tilpasset økonomien din. Brudd på avtalen kan føre til både betalingsanmerkninger, inkasso og krav om å betale lånet i sin helhet.

Lesetips: Se også vår artikkel om lån til el-sykkel.

Dette koster en hund

Hunden beskrives som menneskets beste venn. Ifølge den store kjæledyrundersøkelsen fra 2021, utført av Musti, oppgir nordmenn at kjæledyr gjør oss lykkeligere, gir mening i livet og er gode turkamerater. Kjæledyr kan også bidra til mindre ensomhet, viser undersøkelsen.

Det er derfor ikke rart at så mange ønsker en firbeint venn i familien. I Norge i dag er det omtrent 550 000 hunder, hevder Agria.

Mange drømmer om å gå til innkjøp av en hund. Heldigvis finnes det flere muligheter til lån til hund. For at du skal kunne vurdere om du har råd til å ta opp et slikt lån, har vi laget en oversikt til deg på utgifter knyttet til hundeholdet.

Dette betaler du for en hund

En hund vil koste deg alt fra 20 000 til 50 000 kroner det første året. I de påfølgende årene må du regne med å bruke 20 000 til 30 000 kroner på hunden.

  • Innkjøp: Selve hunden kan koste opptil 40 000 kroner. Prisen avhenger av hvilken type hund du skal ha. En valp hos oppdretter vil koste mer enn en omplasseringshund.
  • Valpekurs: Et valpekurs ligger på 2000-5000 kroner.
  • Dyrlege: Det første året må hunden ha vaksiner og undersøkelser hos dyrlege. Her kan du regne med å bruke opptil 5000 kroner. Hvis hunden trenger ytterligere helsehjelp, vil du måtte betale mer. I påfølgende år ligger gjennomsnittlige dyrlegeutgifter på 3000-4000 kroner.
  • Utstyr: Grunnleggende utstyr som halsbånd, bæsjeposer, bur/seng, matskåler, leker og lignende er ikke veldig kostbart, men vil utgjøre en ny utgiftspost i budsjettet ditt. Skal hunden være med i skiløypa, på løpetur eller i båten? Slikt utstyr til hunden kan være dyrt, og du kan regne med å bruke alt fra 1000 til 10 000 kroner på utstyr det første året.
  • Forsikring: Mange velger å forsikre hunden sin. Dette kan koste opptil 800 kroner i måneden.
  • Mat: Du kan regne med å bruke opptil 5000 kroner årlig på mat.
  • Kennel: Noen har familie og venner som kan passe hunden når du er bortreist. Er du avhengig av kennel, vil dette kunne bli en ekstra utgift som påvirker feriebudsjettet. Kennel koster ofte flere hundrelapper i døgnet.

Lesetips: Les mer om å låne penger: forbrukslån.no/låne-penger

En hund vil koste deg opptil 50 000 kroner det første året. De neste årene må du regne med alt å bruke opptil 30 000 kroner årlig.

Oppsummering

  1. Å eie en hund medfører utgifter på opptil 50 000 kroner det første året, og deretter opptil 30 000 kroner. Dette inkluderer kostnader til anskaffelse av hunden, valpekurs, dyrlegebesøk, utstyr, forsikring, mat og eventuelle kennelkostnader.
  2. Du har flere muligheter for lån til hund. Et forbrukslån gir deg stor fleksibilitet, men har høy effektiv rente. Har du kredittkort, kan du bruke dette og unngå renter på beløpet om du betaler innenfor den rentefrie betalingsperioden. Et tredje alternativ er å refinansiere boliglånet.
  3. Skal du ta opp lån til hund, bør du lage deg et budsjett for å sikre at du har nok penger til overs til å dekke kostnadene. Sammenlign flere lån før du bestemmer deg.