Er du student, eller vurderer du å bli det? Da bør du vite om mulighetene dine. Her får du en oversikt over alt du trenger å vite om lån til utdanning.
Utdanning koster
Studielivet byr på mange opplevelser, både på skolebenken og på fritiden. For å kunne betjene alle utgiftene, er man avhengig av en betydelig sum inn på konto hver måned.
Å leie hybel, som mange studenter gjør, er kostbart. Strømkostnadene har økt de siste årene. Sammen med de andre faste utgiftene utgjør dette mange tusen kroner. I tillegg skal man kjøpe skolebøker, utstyr og være sosial. Studietiden er ofte en sosial tid, med sosiale arrangementer året rundt.
Det er få studenter som får økonomien til å gå rundt bare ved hjelp av lånet fra Lånekassen. Mange må jobbe ved siden av. En undersøkelse fra 2019, utført av Lånekassen, viste at 86 prosent av studenter i høyere utdanning som fikk støtte fra Lånekassen, jobbet ved siden av studiene.
Lånekassen har gode vilkår og ordninger for stipend og lån for studenter. Den effektive renten ligger ofte mellom 3-4 prosent om du velger flytende rente. Her kan du også binde renten.
Lån hos Lånekassen er det absolutt beste alternativet til lån til utdanning, om du oppfyller kravene som nevnes nedenfor.
Krav for å få lån til utdanning hos Lånekassen
Studielån er økonomisk støtte som skal hjelpe deg som student til å finansiere studiene. Lånet skal dekke kostnader til skolebøker, undervisningsavgifter, samt levekostnader, som bolig og mat.
Lånekassen har flere krav for at du skal få innvilget lån til utdanning. Her får du en oversikt.
- Utdanningen må være godkjent: For at du skal få lån og stipend hos Lånekassen, må utdanningen være godkjent. Dette kan du undersøke hos NOKUT.
- Maksimal grense: Du kan få lån og stipend opptil 480 studiepoeng. Dette utgjør åtte år med fulltidsstudier. Her telles ikke videregående opplæring med. Permisjon eller sykdom i løpet av studietiden kan gjøre at du har rett til støtte til mer enn 480 studiepoeng.
- Statsborgerskap: Du må være norsk statsborger eller tilfredsstille visse vilkår for å få innvilget støtte. Les mer om dette hos Lånekassen.
- Alder: Maksimal alder for å få stipend og lån er 65 år. Allerede ved fylte 50 år, vil tilskuddet reduseres.
- Betalingshistorikk av tidligere studielån: Hvis du ikke har betalt tidligere krav innen forfall, eller hvis du har brutt opplysningsplikten, kan du få avslag på søknaden om stipend og lån.
- Forsinkelse: Er du forsinket med 60 studiepoeng eller mer, kan det være du får avslag.
Lesetips: Se alternativer til lån for studenter her.
Andre løsninger for lån til utdanning
Hvis du ikke oppfyller kravene for lån hos Lånekassen, finnes det andre løsninger.
- Du kan blant annet søke om et forbrukslån. Vær bevisst på at et slikt lån har høy effektiv rente, og det vil koste deg dyrt over tid. Pengene kan brukes på akkurat det du vil, og slik vil det gi deg fleksibilitet og frihet.
- Et annet alternativ er å bruke et kredittkort. Fordelen med kredittkort er at du kan få en periode med rentefri betalingsutsettelse. Slik låner du penger gratis av banken. Men dette gjelder kun om du betaler pengene du skylder innen forfallsdato. Som forbrukslån har også kredittkortlån høy effektiv rente. Forskjellen er at renten kun løper etter forfallsdato om du bruker et kredittkort.
- Det beste alternativet er uansett å skaffe en jobb ved siden av studiene. Da slipper du at mye av pengene går til unødige kostnader som renter og gebyrer.
Lesetips: Se vår forbrukslån kalkulator på denne siden her for å kalkulere eventuelle kostnader for et slikt lån.
Gode tips til deg som skal søke om lån
-
Hvis du ikke kan få støtte fra Lånekassen, bør du bruke tid på å sammenligne ulike tilbud. Slik kan du finne det lånet som har de beste vilkårene for deg og dine behov.
- Sett opp en betalingsplan for tilbakebetaling. Slik kan du lettere sørge for at du hele tiden har lånet under kontroll. Du kan også opprette automatisk trekk i nettbanken din.
- Sett av penger til betjening av lånet hver måned og betal månedlige avdrag innen forfall.
Ved å lage et budsjett, kan du få bedre oversikt over hvor mye du har å rutte med hver måned.
Oppsummering
- Utdanning er dyrt. I tillegg til pensum og utstyr til studiene, skal også faste utgifter betjenes, som bolig, strøm og mat.
- Lånekassen har gode vilkår og er den beste ordningen for lån til utdanning. Det tilbys en lav rente. Du kan selv velge om du vil ha flytende eller fast rente.
- For å få stipend og lån hos Lånekassen, må du oppfylle flere krav. Du må blant annet være norsk statsborger og være under 65 år. Du kan få støtte for inntil åtte år med studier.
- Hvis du ikke oppfyller kravene hos Lånekassen, kan du ta opp et forbrukslån eller bruke et kredittkort. Disse alternativene har høyere renter.