Startlån

Trenger du økonomisk bistand, kan startlån være et alternativ. Startlån innvilges av kommunen. Her får du alt du må vite om startlån.

Hva er startlån?

Startlån er en kommunal og økonomisk støtteordning. Det er et lån som skal hjelpe mennesker som sliter økonomisk. Da startlån kom på markedet for 40 år siden, ble det kalt etableringslån. I lang tid var ordningen tiltenkt unge i etableringsfasen.

Det som kjennetegner startlån, er at renten ofte er lavere enn ved andre lån. Nedbetalingstiden vil variere. Pengene skal brukes til bolig.

Det er Husbanken som bevilger disse lånene, og det er kommunene som tar seg av søknader og behandlingen av disse. Hvilke retningslinjer kommunene har for startlån, varierer ut fra kommunens vilkår.

Noen kommuner bevilger tilskudd til startlånet. Dette kan utgjøre en andel av lånet som ikke må tilbakebetales til banken.

Hvem kan få startlån?

Det finnes klare føringer for hvem som kan få innvilget startlån. Her får du en oversikt.

  • Barnefamilier: Startlån kan innvilges barnefamilier som har en ustabil bosituasjon.
  • Personer med nedsatt funksjonsevne: Har du nedsatt funksjonsevne, men bor i en bolig som ikke er tilpasset funksjonsutfordringene dine, kan startlån bevilges.
  • Eldre: Eldre som bor i en bolig som ikke er egnet for alderdom, kan få startlån.
  • Personer med ulike økonomiske utfordringer: Har du ikke kapital til å sette av penger til sparing, og ikke får innvilget lån i en annen bank, kan du søke om startlån. Du kan også få startlån om du står i fare for at boligen din blir tvangssolgt fordi du ikke får til å betjene boliglånet.
  • Trygdemottakere: Personer som mottar trygd eller andre ytelser, kan ha rett på startlån.
  • Personer med helsemessige plager: Har du utfordringer sosialt eller helsemessig, kan du få startlån.
  • Innbyggere i distriktskommuner: Bor du i distriktet, kan du få startlån for å tilpasse eller bygge bolig.
Startlån er en økonomisk ordning som skal hjelpe mennesker med økonomiske vansker. Det er kommunen som behandler søknadene om startlån, og pengene som bevilges, skal brukes til bolig.

Krav for å få startlån

Selv om alle søknader behandles med vekt på individuelle hensyn, foreligger det noen krav for å få innvilget startlån.

  • Du trenger ikke å ha egenkapital, slik du må ved et vanlig boliglån. Med et startlån kan du få låne hele beløpet.
  • Du må ha en stabil inntekt, slik at banken vet at du kan betjene lånet og andre utgifter.
  • Det finnes ingen øvre aldersgrense.
  • Kostnadene til boligen som skal kjøpes, bygges eller renoveres, kan ikke være høy sett i forhold til prisene på markedet.

Dette kan startlån brukes til

Startlånet kan gå til følgende:

  • Kjøp av bolig
  • Bygging av bolig
  • Refinansiering av gjeld, så lenge det settes pant i bolig. Kanskje sliter du med å betale for boligen din? Da kan startlån som refinansiering med sikkerhet i bolig være redningen. Du kan også refinansiere renter, boliglån og eventuelle utlegg i boligen.
  • Renovering/tilpasning av bolig
  • Å kjøpe ut ektefelle av bolig

Slik søker du om startlån

  • Gå til kommunens nettsider.
  • Først må du ha elektronisk ID, som BankID eller Buypass. Det letteste er å laste ned BankID-appen. Har du ikke mulighet til å skaffe deg en måte å verifisere identiteten din elektronisk på, kan du få hjelp av en verge i søknadsprosessen.
  • Når du søker, må du kunne vise til tall på både inntekter og utgifter. Mye av denne informasjonen hentes automatisk. Eventuelle vedlegg sendes med søknaden.
  • Du kan få hjelp til å søke om startlån hos kommunen du bor i.
  • Sammen med NAV er det kommunen som tar imot og behandler søknaden din. Hvor lang tid det tar å få svar, varierer.
Det er enkelt å søke om startlån. Dette gjøres via kommunens nettsider. I søknaden må du oppgi opplysninger om egen økonomi. Husk å legge ved eventuelle vedlegg.

Grunner til at du ikke fikk innvilget startlån

Har du søkt om startlån, men fått avslag? Det kan være flere grunner til at du ikke fikk innvilget startlån, blant annet:

#1. Kommunen har ikke mer penger

Har du fått avslag, kan grunnen være så enkel som at kommunen ikke har satt av mer penger til denne posten i budsjettet. Da kan du forsøke å søke igjen et senere år.

#2. Du er ikke i en økonomisk krevende situasjon

Hvis du står i en økonomisk posisjon som gjør at du kan få innvilget lån hos private banker, vil kommunen vurdere at du ikke står i en vanskelig økonomisk situasjon, og du vil få avslag.

#3. Du har kapital nok til sparing

Unge mennesker får oftere avslag på søknaden om startlån. Her foreligger en regel om at startlån ikke gis til dem som har mulighet til å selv spare penger.

#4. Du har for lav inntekt

Det foreligger et krav om stabil inntekt for å få startlån. Hvis du ikke har en stabil eller tilstrekkelig høy inntekt, det kan være både lønn og/eller trygdeytelser, vil banken vurdere at du ikke kan betjene lånets avdrag.

#5. Banken mener det er for mye risiko

Hvis banken anser det som risikabelt å innvilge deg lån, fordi de mener du ikke vil kunne betjene lånet i hele dets løpetid, vil de ikke gi deg startlån.

Husk: Uansett om du møter alle krav for å få startlån, kan du likevel få avslag. Alle vurderinger er individuelle, og her er det mange faktorer som spiller en rolle for behandlingen av søknaden.

Tips: Se også vår artikkel om lån til bedrift uten sikkerhet.

Det er flere årsaker til at kommunen avslår søknader om startlån. Blant annet kan det være fordi de ikke vurderer at du står i en krevende, økonomisk situasjon.

Oppsummering

  1. Startlån er et viktig verktøy for å hjelpe personer med lav inntekt eller andre økonomiske vansker. Lånet bevilges av Husbanken, men ordningen driftes og behandles av de enkelte kommunene.
  2. Lånet skal brukes til bolig. Det kan blant annet være bygging, renovering, tilpassing eller refinansiering av bolig. Ordningen er rettet mot barnefamilier, eldre, personer med nedsatt funksjonsevne eller andre som har sosiale, økonomiske eller helsemessige vansker.
  3. Det er enkelt å søke om startlån, og alt foregår elektronisk. Ta kontakt med kommunen din hvis du trenger hjelp. Behandlingstiden vil variere.
  4. Avslag kan komme av at kommunen ikke vurderer at du står i krevende, økonomisk situasjon, at banken konkluderer med at du ikke vil komme til å betjene lånet, eller rett og slett at kommunen ikke har avsatt mer midler til ordningen.